W sobotę 8 grudnia 2018 w budynku OZ PZD w Gorzowie Wlkp. przy ul. Śląskiej odbyła się konferencja 'Food Energy Water". Konferencja dotyczyła udziału w międzynarodowym projekcie,  w którym przez okres dwóch lat specjaliści z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu będą zbierać dane o zużyciu wody i energii w produkcji żywności.

Miło nam poinformować, iż w Polsce w projekcie będzie uczestniczyło 6 ogrodów z Gorzowa Wlkp. w tym nasz ogród. Nasi działkowcy otrzymają pakiet startowy, składający się z rozsad, miernika przepływu wody do podlewani i wagi kuchennej do ważenia warzyw. W ten sposób mamy możliwość  dołączenia do międzynarodowej społeczności ogrodników, wymiany informacji, wiedzy i pomysłów, sprawdzenia skuteczności upraw oraz wkład w rozwój badań nad zużyciem wody i energii podczas produkcji żywności. Projekt ma na celu zbadanie warzyw i owoców na obecność metali ciężkich, zbadanie jakości i składu chemicznego produktów oraz przetestowanie naturalnych nawozów.